20 بهمن 1398 - 14:12 شناسه خبر: 11856 نسخه چاپی

فائو:

قیمت های جهانی مواد غذایی برای چهارمین ماه متوالی افزایش یافت

 قیمت های جهانی مواد غذایی برای چهارمین ماه متوالی افزایش یافت فائو:
طبق آخرین گزارش فائو از تغییرات قیمت مواد غذایی در ژانویه 2020 قیمت مواد غذایی در این دوره برای چهارمین ماه متوالی به دنبال رشد قیمت های جهانی روغن های نباتی، شکر، غلات و لبنیات افزایش یافته است. قیمت جهانی گوشت در این دوره با کاهش مواجه بوده است.

به گزارش کانون انجمن های صنایع غذایی ایران، سازمان خوار و بار و کشاورزی ملل متحد در آخرین گزارش خود از تغییرات قیمت مواد  غذایی اساسی در اولین ماه از سال میلادی 2020 اعلام کردشاخص کل مواد غذایی دراین ماه 1.3 درصد نسبت به ماه گذشته و بیش از 11 درصد نسبت به ماه مشابه در سال گذشته افزایش یافته است. با این افزایش شاخص کل چهارمین رشد پیاپی خود را طی چهار ماه گذشته تجربه کرده است که عمدتا تحت  تاثیر افزایش در قیمت های جهانی روغن های نباتی، شکر و تا حدی غلات و لبنیات بوده است. در حالی که قیمت جهانی گوشت در این دوره کاهش یافته است.

 

شاخص قیمت جهانی غلات در این دوره با افزایش حدود 2.9 درصدی نسبت به ماه گذشته روبرو بوده و به بیشترین میزان خود از ماه می سال 2018 رسیده است. قیمت تمامی غلات اصلی در ماه ژانویه با افزایش روبرو بوده و گندم در میان سایر غلات بیشترین افزایش قیمت را داشته است که عمدتا به دلیل افزایش سرعت خرید توسط چندین کشور در کنار کندی حمل و نقل از سوی کشور فرانسه به علت وقوع اعتصابات در این کشور، رخ داده است. قیمت های صادراتی ذرت نیز در این دوره تحت تاثیر افزایش فعالیت های تجاری و کاهش عرضه فصلی در کشورهای نیمکره جنوبی، با افزایش قابل توجهی روبرو بوده است. قیمت های جهانی برنج نیز در این دوره به دنبال کاهش نگرانی ها از بابت تاثیرات اب و هوایی بر میزان تولید، افزایش یافتند.

 

شاخص قیمت روغن نباتی نیز در ماه ژانویه با افزایش 7 درصدی نسبت به ماه گذشته روبرو بوده به طوری که به بالاترین میزان خود در طول سه سال گذشته رسیده است. قیمت جهانی روغن پالم برای ششمین ماه متوالی تحت تاثیر محدودتر شدن عرضه جهانی و تقاضای بالای این محصول در بخش بیودیزل با افزایش مواجه شده است. قیمت جهانی روغن های سویا و آفتابگردان نیز به دنیال تقاضای بالای صادراتی این محصولات به همراه ذخایر صادراتی پایین تر از انتظار، در این دوره افزایش یافته است. در همین حال، قیمت جهانی روغن کلزا به بالاترین میزان خود از ماه می سال 2014 رسیده است که گویای ادامه محدودیت در ذخایر صادراتی این محصول است. با این وجود از اواسط ماه ژانویه گسترش نگرانی ها از بابت تاثیر ویروس کرونا بر توافقنامه تجاری آمریکا و چین بر قیمت ها تاثیر گذار بوده و افزایش قیمت ها را تا حدی متوقف کرده است، در مورد روغن پالم، تنش های تجاری میان مالزی و هند نیز بر کاهش قیمت تاثیرگذار بوده اند.

 

قیمت های جهانی لبنیات نیز در ماه ژانویه 2020 با 0.9 درصد نسبت به ماه گذشته و بیش از 10 درصد نسبت به ماه مشابه سال گذشته مواجه بوده است. قیمت های جهانی کره،پنیر و پودر شیر بدون چربی در این ماه به دنبال تقاضای وارداتی بالای این محصولات همراه با ذخایر محدوددر اروپا و اقیانوسیه، افزایش داشته است. کاهش فصلی تولید در منطقه اقیانوسیه نیز یکی از عوامل افزایش قیمت این محصولات بوده است. این در حالی است که قیمت پودر شیر کامل در این دوره به علت پایین بودن تقاضای جهانی این محصول با کاهش مواجه بوده است.

 

شاخص قیمت گوشت اما در این دوره نسبت به ماه دسامبر 2019 و پس از یازده ماه افزایش متوالی قیمت، با کاهش 4 درصدی مواجه بوده است. تمامی محصولات گوشتی موجود در این شاخص در ژانویه با افت قیمت روبرو بوده اند؛ بیشترین کاهش قیمت به ترتیب مربوط به محصولات گوشت گوسفند، گوشت گاو، گوشت خوک و گوشت مرغ بوده است که تحت تاثیر کاهش خریدها بالاخص از سوی چین و شرق دور پس از واردات بالا در اواخر سال 2019، رخ داده است. به علاوه، ذخایر بالای صادراتی به خصوص گوشت خوک و گاو بر قیمت های صادراتی هفته های اخیر افزوده است.

 

قیمت جهانی شکر نیز در این دوره با 5.5 درصد افزایش نسبت به ماه گذشته برای چهارمین ماه متوالی افزایش یافته و به بیشترین میزان خود از ماه دسامبر 2017 رسیده است. این افزایش قیمت به واسطه کاهش 17 درصدی تولید شکر هند، 66 درصد کاهش در تولید بزرگترین منطقه تولید شکر در برزیل و 25 درصد کاهش تولید کشور مکزیک اتفاق افتاده است. با این وجود، کاهش قیمت اخیر در نفت خام و ادامه کاهش در ارزش پول کشور برزیل در مقابل دلار آمریکا، افزایش بیشتر در قیمت جهانی شکر در این دوره را محدود کرده است.